Mik azok a főbb tényezők, amelyek súlygyarapodáshoz, elhízáshoz vezetnek? 2. rész
- Zsuzsa Tóvölgyi
- Mar 30
- 2 min read

Nem megfelelő tápanyag összetételben táplálkozunk
Alapvetően a bevitt táplálékunk 3 fő makrotápanyagból (ezeknek a tápanyagoknak az elégetésével jut a szervezetünk energiához) tevődik össze:
• Szénhidrát
• Fehérje
• Zsír
Az, hogy melyikből milyen arányban viszünk be a szervezetbe, nagymértékben befolyásolja a testképünket és a testösszetételünket.
Ami nagyon érdekes, eleinte patkányokon, majd a 90-es években embereken is megfigyelték, hogy a kulcs a fehérje mennyiségében van. Ugyanis mind patkányoknál, mind embereknél azt figyelték meg, hogy a fehérjebevitelük szinte mindig azonos tartományon belül mozog, közel állandó.
Tehát ha egy szénhidrátban, vagy zsírokban gazdagabb táplálékot kaptak, aminek kisebb volt a fehérje tartalma, akkor nagyobb mennyiséget fogyasztottak belőle, hogy hozzájussanak a fehérje igényeikhez. Szinte mindegy mi volt a fehérje mellett, addig ettek, amíg meg nem kapták a fehérje adagjukat.
Ebből gyönyörűen kiolvasható, hogy milyen könnyedén bele lehet esni a túlevésbe, extra kalóriák fogyasztásába.
A szükségesnél magasabb szénhidrát mennyiség fogyasztásakor a szervezt a fölösleget zsírrá alakítva raktározza.
Azt is megfigyelték, hogy bizonyos mennyiségű szénhidrát bevitel alatt (pl.: low-carb diéték), a fehérje igény és fogyasztás megnőtt, hogy a hiányzó szénhidrátforrás helyett fehérjéből állítsák elő a glükózt. (Ez a glükoneogenezeis, energiaigényes folyamat, de lehetséges!)
Itt abba a hibába nem szabad beleesni, hogy a megfelelő mikrotápanyag (energiaszerzés céljából ezek el nem égethető tápanyagok, ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok) bevitel nem oldható meg nagy mennyiségű fehérje tartalmú ételekkel.
Amint a szervezet megérez valamilyen mikrotápanyag hiányt, elkezdődik az evési "kényszer", mert a szervezet éhezik valami után és ezt úgy jelzi neked, hogy sóvárogni fogsz a kajára. Mindaddig, amíg valamiből hiány van, az agyad azt a jelzést küldi neked, hogy EGYÉL!!! Szélsőséges diéták típusos hibái, hogy a kezdeti fogyás után megindul az éhezés és a hízás.
A megfelelő táplálkozás makro- és mikrotápanyag szinten is kiegyensúlyozott.
Ezt csak a változatos, növényi és állati eredetű ételekkel vegyesen tudjuk elérni.
Semmiből se essünk túlzásokba, és ne fogyasszuk tartósan ugyanazt!
Ha segítséget szeretnél abban, hogy a tányérodban kiegyensúlyozottan szerepeljenek a mikro- és makroktápanyagok, a saját igényeidnek megfelelően, akkor fordulj hozzám bizalommal!
Kommentarer