top of page
Search

Mik azok a főbb tényezők, amelyek súlygyarapodáshoz, elhízáshoz vezetnek? 4. rész

Túlzott mértékű omega-6 fogyasztás



Az omega-6 zsírsavak (és az omega-3 is!) a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA = polyunsaturted fatty acids) csoportjába tartoznak. Ezek esszenciális és egyben veszélyes zsírok. Hogy lehet egy esszenciális "akármi" veszélyes? Máris megmagyarázom.

Az esszenciális "csak" annyit jelent, hogy mivel a szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékból kell beszerezni. (Érdekesség, hogy fehérjéből és szénhidrátból a szervezetünk képes előállítani a legfontosabb zsírsavakat, de az omega-6 és omega-3 nem tartozik közéjük.) Mint oly sokszor, a kulcs most is a mennyiségben van. Ugyanis a veszélyt az okozza, hogy a szükségesnél és optimálisnál többszörös mennyiséget fogyasztunk omega-6-ból. Omega-3 túlfogyasztás nem gyakori (sőt, inkább alulmúlja az ideális mennyiséget), de az is káros következményekkel jár(na). Éppen ezért, aki rendszeresen szedi, fontos betartani az ajánlott napi adagolást.

Ráadásul azok után, hogy az omega-6 elfogyasztott mennyisége az elmúlt 100 évben megháromszorozódott, még mindig felszálló ágban van. Miért?

Az iparilag olcsón előállított omega-6 zsírok főként magokból származnak (napraforgó, szója, kukorica, repce…), és ezek az élelmiszeripar kedvencei, mert gyakorlatilag mindenben előfordulnak. Ebből következik, hogy az egyre nagyobb mértékű feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával drasztikusan megemelkedett az emberek omega-6 bevitele is. És ahogy az előző posztokban kifejtettem, hogy a tápanyagban szegény étrend miatt túlevéssel akar kompenzálni a szervezetünk, ezért egyre jobban kirajzolódni látszik az omega-6 dömping is. És ezzel az omega-6 bevitel még nem ér véget!

Ugyanis a nagyüzemi tömeges állattartásban a napfényt nem látott, és magokkal (amelyek ugye az omega-6 zsírsavak elsődleges forrásai!) hizlalt állatok zsírja is feldúsul omega-6 zsírsavakkal.

Mennyi omega-6-ra van szükségünk?

A teljes napi energiabevitelünk 1-2%-át kitevő omega-6 bevitel elegendő. Azonban egy kevés omega-3 fogyasztása mellett a szükséges omega-6 mennyisége csökkenni fog. Tehát kiegyensúlyozott étrend esetén energiabevitelünk 1, maximum 2%-át kitevő PUFA (omega-6 és omega-3) mondható egészségesnek, és kb 4%-ig egész jól tolerálja a szervezet, még ha nincs is ekkora mennyiségre szüksége.

Hiányállapottal gyakorlatilag nem kell számolnunk. Nagyon ritkán, ekcéma és cisztás fibrózis esetén előfordulhat. Természetes növényi és állati eredetű ételek fogyasztása esetén ez kizárt.

A szükségesnél nagyobb mennyiségű omega-6 fogyasztásakor eleinte elégetésre, átalakításra kerül a felesleg, de bizonyos mennyiség felett, már felhalmozódik a zsírszövetben és ott kifejezetten gyulladáskeltő hatása is van, ezáltal számos betegség kialakulásának a melegágya lesz (metabolikus szindróma, immunrendszeri megbetegedések, rák, depresszió, emésztőrendszert érintő betegségek…).

De visszatérve az elhízásra: az még nem meglepő, hogy növekvő mennyiségű omega-6 zsírsavfogyasztás mellett súlygyarapodás tapasztalható.  Az viszont már felkeltette a kutatók figyelmét, hogy mind állatkísérletekben, mind embereken végzett megfigyeléseken azt az eredményt kapták, hogy ugyanakkora zsírtartalmú étrendek fogyasztása mellett annál nagyobb mértékű lett a testzsír%, minél magasabb volt az elfogyasztott táplálék zsírtartalmán belül az omega-6 zsírsavak aránya.

A növényi magokat és magolajokat és az azok felhasználásával készült ételeket, valamint a nagyüzemi, magokkal és takarmánnyal hizlalt állatok fogyasztását drasztikusan vissza kell fognia a mai kor átlag emberének, annyira túlzásba vitt az omega-6 fogyasztása napjainkban.

Ezek helyett részesítsük előnyben a valódi, természetes (nem feldolgozott) növényi ételeknek és a szabadon tartott állatok húsának, valamint az omega-3-ban bővelkedő hideg vízi halaknak és kagylóknak a fogyasztását!

Sütéshez és főzéshez ne használjunk PUFA-ban bővelkedő olajokat, zsírokat (amik ráadásul rendkívül hőérzékenyek is, és hő hatására további káros anyagok is keletkeznek). A legjobb választás a kókuszolaj, a kakaóvaj, a pálmamag (nem pálma!) olaj, a vaj vagy a ghí. Rövidebb ideig tartó főzéshez az olívaolaj, az avokádóolaj és a kacsazsír is szóba jöhet.

 
 
 

Comments


bottom of page