Mik azok a főbb tényezők, amelyek súlygyarapodáshoz, elhízáshoz vezetnek? 5. utolsó rész
- Zsuzsa Tóvölgyi
- Mar 30
- 2 min read
Túlzott mértékű fruktóz fogyasztás

Fruktózt elsősorban gyümölcsökben és kisebb mennyiségben zöldségekben találunk. A fruktóznak, mint szénhidrátnak a szervezetben egyáltalán nincs semmi hasznos szerepe. Konkrétan a fruktózzal, mint cukorral nem tudunk mit kezdeni. Az emésztőrendszerből egyenesen a májba kerül (a véna portae-n keresztül), ahol igényeknek megfelelően egyből átalakul glükózra, glikogénre, vagy zsírra. A fruktóz az elsőszámú okozója a zsírmáj kialakulásának.
Fontos tisztázni, mi számít túlzásnak. A még ártalmatlan mennyiségű fruktóz, az napi 25 grammnál megáll. Mivel a gyümölcsöknek és a zöldségeknek rendkívül változatos a fruktóz/glükóz arányuk, ezért nehéz általánosságot mondani, hogy mennyi gyümölcsöt lehet még "büntetlenül" elfogyasztani. A zöldségek fruktóztartalma miatt nem kell aggódni. Gyümölcsök szempontjából viszont leegyszerűsítve azt mondanám, hogy kevesebbet ehetsz biztonságosan, mint gondolnád. De ha nagyon szereted az édes gyümölcsöket, akkor mindenképp érdemes tájékozódnod a fruktóztartalmáról, ha nem szeretnéd, hogy a gyümölcsszezonban, vagy az után többet mutasson a mérleg és egészségügyi kihívásokkal találd magad szembe. Az biztos, hogy a régimódi "gyümölcsnapoknak" nemhogy előnye nincsen, de már pár nap is megterhelő lehet a májnak és a vesének is (nagyobb mennyiségben vesekövet és köszvényt okozhat).
Sajnos a rossz hír, hogy nemcsak a gyümölcsök fruktóztartalmára érdemes odafigyelni. Számos ipari terméket, nasikat, péksüteményt, szószt édesítenek glükóz-fruktóz sziruppal, de még sós termékekben is gyakran előforduló adalékanyag.
Sőt, bizonyos édesítőszereknél is figyelni kell a fruktóz tartalomra. A szukralóznak például a fele fruktóz. Csökkentett energiatartalmú italokban, desszertekben fordul elő. De önmagában a fruktózt is gyakran alkalmazzák, mint "egészséges" édesítőszert, mert kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a glükóz. Ez jó nagy csapda ám! Most, hogy már tudod, hogy nem emeli meg a várcukorszintedet úgy, mint a glükóz, de zsírként lerakódik a májadban, akkor is fogyasztanád?
Az édesített üdítőkkel és gyümölcslevekkel lehet a legészrevétlenebbül túlzásba esni a fruktózzal. Még a 100%-osnak mondott, vagy magas gyümölcstartalmú gyümölcsleveket sem ajánlom senkinek. Az én álláspontom, hogy ne igyál kalóriát! Azaz semmit, aminek kalóriatartalma van! És a gyümölcslevekben jócskán van.
Gondoltad volna, hogy 1 liter egészségesnek vélt rostos gyümölcslé kalóriatartalma felér egy közönséges tábla csokival?
Pedig ezeket senki sem veszi számba a kalóriák számolgatásánál. Gyerekek kezében különösen sokszor látok ilyet sajnos. Pusztán az édes italok fogyasztásának jelentős mérséklésével vagy teljes elhagyásával a testsúly többlet könnyedén csökkenthető.
Napi 25 grammnál, vagy étkezésenként maximum 10 grammnál magasabb fruktózfogyasztás hozzájárul az elhízáshoz, különösen a zsigeri zsírmennyiség növekedéséhez, inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget okoz. Akkor okozza a legnagyobb problémát, amikor már valaki "alapból" rendelkezik súlyfelesleggel, és jelentős mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat (omega-6) is fogyaszt. (Az pedig a tegnapi posztból kiderült, hogy elég sok az érintett….)
Végeztek az omega-6-hoz hasonlóan olyan tanulmányokat, amelyben azt figyelték meg, hogy azonos bevitt cukormennyiség mellett változó fruktóz:glükóz arány befolyásolja-e az elhízást. És a konklúzió nagyon emlékeztet az omega-6 vizsgálatok eredményeihez, mert itt is azt figyelték meg, hogy azonos cukorbevitel mellett minél magasabb volt a fruktóz aránya, annál nagyobb mértékű volt az elhízás.
Továbbá azt is megfigyelték, hogy a fruktóz leptinrezisztenciához vezet. A leptin a jóllakottság kialakulásért felelős hormon, ám leptinrezisztencia esetén nem reagál (időben) a szervezet, amikor elegendő táplálékot fogyasztott el, tehát könnyedén beleesik (ismét) a túlevésbe.
Comments