top of page
Search

Polifenolok

A polifenol tartalmú táplálékok alapvető helyet foglalnak el a mindennapi étkezésemben. Sőt, kúraszerűen táplálékkiegészítők formájában is szoktam célzottan extra löketet adni a testemnek, és sokszor jelennek meg célirányzottan a különböző polifenol tartalmú kiegészítők a javaslataim között is, főként akkor, amikor vagy valakinek extra terápiás igénye merül fel, vagy a táplálkozásból nem tud eleget bevinni.

 

A különböző étkezési polifenolok közé tartozó, kémiailag elkülöníthető hatóanyagcsoportok közül a legismertebbek és leghatékonyabbak a flavonoidok közé tartozó antocianinek. (Különböző fémionokkal komplexet alkotó, kékes, vöröses színű vízoldékony hatóanyagok. Általában bogyós gyümölcsök héjában fordulnak elő, valamint a vöröskáposzta, a padlizsán, a retek, a lilahagyma, a cékla színét is ezek adják.)

 

Miért is szeretem ennyire a polifenolokoat?

 

  • Mert a polifenolok rendkívül hatékony gyulladáscsökkentőek. Ráadásul a kutatásoknak köszönhetően több különböző hatásmechanizmust is fel tudunk már sorakoztatni.

    • Olyan enzimek működését tudják gátolni, amelyek gyulladás kialakulásáért felelős molekulák képződéséhez járulnak hozzá. Ilyen enzim például a COX2. (Érdekesség, hogy sok vény nélküli és vényköteles fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer hatásmechanizmusa is a COX enzim gátlása.)

    • Kulcs fontosságú gyulladásos jelátviteli útvonalak szabályozásában, gátlásában is szerepük van, ezáltal megakadályozzák a gyulladáskeltő kémiai anyagok felszabadulását a szervezetben.

    • Csökkentik a citokinek képződését. A citokinek a gyulladásos folyamatok kialakulásának a "hírvivő" molekulái. A polifenolok gátolják a 2 fő citokint (TNF-α and IL-1β), amelyek a krónikus gyulladások kialakulásáért felelősek.

  • Mert a polifenolok között megtaláljuk a legerősebb antioxidáns molekulákat.

    • Semlegesítik a szabadgyököket, mielőtt azok károsíthatnák a sejteket.

    • A szabadgyökökre kifejtett direkt hatáson kívül, indirekt hatásuk is van, mégpedig a szervezet saját antioxidáns rendszerét stimulálják, a szuperoxid dizmutáz (SOD), glutathion peroxidáz és a kataláz enzimek stimulálása által.

    • A szervezetben oxidatív enzimek (az ilyen enzimek hatására a testünkben zajló metabolikus folyamatok során szabadgyökök keletkeznek) működését gátolja, ezáltal csökkenti a szabadgyökök mennyiségét.

  • Mert mikroba (baktérium, gomba és vírus) ellenes hatásúak.

    • Számos olyan baktérium (Escherichia coli, Staphylococcus aureus és Helicobacter pylori) ellen bizonyultak a polifenolok hatásosnak, amivel hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához illetve fenntartásához is.

    • Lebonthatják illetve károsíthatják egyes gombák és baktériumok sejtfalát, ezzel megakadályozva azok szaporodását, és terjedését.

    • Baktériumok és vírusok virulenciáját csökkentik, azáltal, hogy olyan enzimeket gátolnak, amelyek befolyásolják a mikrobák szaporodási és toxin termelési képességét.

    • Gátolják, hogy a mikrobák a sejtekhez tudjanak tapadni a bélrendszerben, vagy a húgyutakban, így megakadályozzák a fertőzést, mielőtt az el tudna kezdődni.

    • Meg tudják hiúsítani a mikrobák kommunikációját egymással, így a biofilm képződését gátolják.

  • Mert a mikrobiom összetételét és működését tudják szabályozni. Viszont a bélflóra is befolyásolja a polifenolok bihasznosulását és metabolizmusát is. A mikrobiom hatására a polifenolokból képződő metabolitok is szerepet játszanak az általános jóllét kialakulásában, a szív és érrendszer, valamint az agy egészséges működésében, tumorellenes és gyulladáscsökkentő hatásúak.

 

Termékajánló: magyar biogazdaságból származó, rendkívül nagy tápanyagsűrűségű, 9 féle sötét bogyós gyümölcsöket TELJES EGÉSZÉBEN felhasználva, kíméletes eljárással feldolgozva készülnek a Patikakert © termékei, a sűrített gyümölcspüré és a gyümölcslapkák, amelyek igazi funkcionális táplálékok.

zstovolgyi kuponkóddal 10% kedvezménnyel tudtok vásárolni: https://patikakert.hu/webshop/

 


Forrás: Dr. Brad Leech: The Ultimate Guide to Polyphenols: Science-Backed Benefits for Gut Health




 
 
 

Коментарі


bottom of page