Polifenolok
- Zsuzsa Tóvölgyi
- Feb 6
- 2 min read
A polifenol tartalmú táplálékok alapvető helyet foglalnak el a mindennapi étkezésemben. Sőt, kúraszerűen táplálékkiegészítők formájában is szoktam célzottan extra löketet adni a testemnek, és sokszor jelennek meg célirányzottan a különböző polifenol tartalmú kiegészítők a javaslataim között is, főként akkor, amikor vagy valakinek extra terápiás igénye merül fel, vagy a táplálkozásból nem tud eleget bevinni.
A különböző étkezési polifenolok közé tartozó, kémiailag elkülöníthető hatóanyagcsoportok közül a legismertebbek és leghatékonyabbak a flavonoidok közé tartozó antocianinek. (Különböző fémionokkal komplexet alkotó, kékes, vöröses színű vízoldékony hatóanyagok. Általában bogyós gyümölcsök héjában fordulnak elő, valamint a vöröskáposzta, a padlizsán, a retek, a lilahagyma, a cékla színét is ezek adják.)
Miért is szeretem ennyire a polifenolokoat?
Mert a polifenolok rendkívül hatékony gyulladáscsökkentőek. Ráadásul a kutatásoknak köszönhetően több különböző hatásmechanizmust is fel tudunk már sorakoztatni.
Olyan enzimek működését tudják gátolni, amelyek gyulladás kialakulásáért felelős molekulák képződéséhez járulnak hozzá. Ilyen enzim például a COX2. (Érdekesség, hogy sok vény nélküli és vényköteles fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer hatásmechanizmusa is a COX enzim gátlása.)
Kulcs fontosságú gyulladásos jelátviteli útvonalak szabályozásában, gátlásában is szerepük van, ezáltal megakadályozzák a gyulladáskeltő kémiai anyagok felszabadulását a szervezetben.
Csökkentik a citokinek képződését. A citokinek a gyulladásos folyamatok kialakulásának a "hírvivő" molekulái. A polifenolok gátolják a 2 fő citokint (TNF-α and IL-1β), amelyek a krónikus gyulladások kialakulásáért felelősek.
Mert a polifenolok között megtaláljuk a legerősebb antioxidáns molekulákat.
Semlegesítik a szabadgyököket, mielőtt azok károsíthatnák a sejteket.
A szabadgyökökre kifejtett direkt hatáson kívül, indirekt hatásuk is van, mégpedig a szervezet saját antioxidáns rendszerét stimulálják, a szuperoxid dizmutáz (SOD), glutathion peroxidáz és a kataláz enzimek stimulálása által.
A szervezetben oxidatív enzimek (az ilyen enzimek hatására a testünkben zajló metabolikus folyamatok során szabadgyökök keletkeznek) működését gátolja, ezáltal csökkenti a szabadgyökök mennyiségét.
Mert mikroba (baktérium, gomba és vírus) ellenes hatásúak.
Számos olyan baktérium (Escherichia coli, Staphylococcus aureus és Helicobacter pylori) ellen bizonyultak a polifenolok hatásosnak, amivel hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához illetve fenntartásához is.
Lebonthatják illetve károsíthatják egyes gombák és baktériumok sejtfalát, ezzel megakadályozva azok szaporodását, és terjedését.
Baktériumok és vírusok virulenciáját csökkentik, azáltal, hogy olyan enzimeket gátolnak, amelyek befolyásolják a mikrobák szaporodási és toxin termelési képességét.
Gátolják, hogy a mikrobák a sejtekhez tudjanak tapadni a bélrendszerben, vagy a húgyutakban, így megakadályozzák a fertőzést, mielőtt az el tudna kezdődni.
Meg tudják hiúsítani a mikrobák kommunikációját egymással, így a biofilm képződését gátolják.
Mert a mikrobiom összetételét és működését tudják szabályozni. Viszont a bélflóra is befolyásolja a polifenolok bihasznosulását és metabolizmusát is. A mikrobiom hatására a polifenolokból képződő metabolitok is szerepet játszanak az általános jóllét kialakulásában, a szív és érrendszer, valamint az agy egészséges működésében, tumorellenes és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Termékajánló: magyar biogazdaságból származó, rendkívül nagy tápanyagsűrűségű, 9 féle sötét bogyós gyümölcsöket TELJES EGÉSZÉBEN felhasználva, kíméletes eljárással feldolgozva készülnek a Patikakert © termékei, a sűrített gyümölcspüré és a gyümölcslapkák, amelyek igazi funkcionális táplálékok.
zstovolgyi kuponkóddal 10% kedvezménnyel tudtok vásárolni: https://patikakert.hu/webshop/
Forrás: Dr. Brad Leech: The Ultimate Guide to Polyphenols: Science-Backed Benefits for Gut Health

Коментарі